Το έθιμο της Χελιδόνας

Πρώτη του Μάρτη: Το έθιμο της Χελιδόνας 1/3/2016

1η Μάρτη. Αρχή της Άνοιξης. Τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λητής υποδέχονται τη εποχή της Άνοιξης ακολουθώντας το παραδοσιακό αυτό έθιμο: χωρίζονται σε ομάδες και συνοδεύονται από τη δασκάλα τους ή το δάσκαλό τους. Κρατούν ψάθινο καλάθι και ξύλινη χελιδόνα στηριγμένη σε καλάμι με σχοινί. Μαζεύουν αυγά (στο καλάθι) και κεράσματα καθώς και χρήματα τα οποία προορίζονται για την κάλυψη κάποιας ανάγκης στο σχολείο. Γυρίζουν στα σπίτια του χωριού τραγουδώντας:

"Χελιδόνα έρχεται
απ'τη Μαύρη Θάλασσα.
Θάλασσα επέρασε
τη φωλιά της έχτισε.
Μάρτη-Μάρτη βροχερέ
και Απρίλη δροσερέ
τα πουλάκια κελαϊδούν
και τα δέντρα όλα ανθούν
Τα πουλάκια αυγά γεννούν
και αρχινούν να τα κλωσούν 
Συ καλή νοικοκυρά
δώσε μας πεντέξι αυγά
κι αν δεν έχετε αυγά
δώστε μας λίγα λεφτά.
Και του χρόνου!"
 
Ο/η νοικοκύρης/ά του σπιτιού ενεργεί σύμφωνα με το τραγούδι και γυρίζει τη χελιδόνα με το σχοινί δίνοντας ευχές. Το έθιμο θεωρείται πολύ παλιό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Για να δείτε το βίντεο με τη φετινή Στ΄τάξη να τηρεί το έθιμο πατήστε ΕΔΩ
 

Εβδομάδα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών δράσεων, Ιούνιος 2014

Το Δημοτικό Σχολείο Λητής οργάνωσε και τη φετινή χρονιά Εβδομάδα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών δράσεων.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας έλαβαν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

(για να δείτε την πρόσκληση, κάντε κλικ εδώ)

 

 Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Γ ? τάξη

Η Γ΄ τάξη του σχολείου μας ασχολήθηκε με τις εξής δράσεις:

Τα τμήματα Γ1 και Γ3 παρουσίασαν το θεατρικό σκετσάκι: «Στο δρόμο με ασφάλεια».

Έγινε ενημέρωση των μαθητών για τον ΚΟΚ και ευαισθητοποιήθηκαν για τη συμπεριφορά τους ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως οδηγοί.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η μουσικός του σχολείου, κα Ρουβολή Αναστασία, με τραγούδια σχετικά με το θέμα (χορωδία των τάξεων Γ1 και Γ2).

Το τμήμα Γ2 στα πλαίσια του προγράμματος της ανακύκλωσης παρουσίασε το θεατρικό σκετσάκι: «Φώτα παρακαλώ! Εγώ θα σώσω τον κόσμο;»

Έγινε ευαισθητοποίηση των μαθητών για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών.

 

 

Τάξεις Δ2 και Ε2

«Ταξιδεύοντας στις 5 ηπείρους με ένα αερόστατο»

Η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας στις 5 ηπείρους με ένα αερόστατο» ξεκίνησε με το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» από τους μαθητές των τμημάτων Δ2 και Ε2, με τη συνοδεία της μουσικού του σχολείου κας Ρουβολή Αναστασίας.

Ακολούθησε προβολή βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν:

  • οι δημιουργίες και κατασκευές των παιδιών ? σπίτια, μάσκες, ενδυμασίες, κοσμήματα κ.α. ? κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με τη βοήθεια και επίβλεψη των δασκάλων τους, κας Τσικρικτσή Αλεξάνδρας και κας Μεντεσίδου Νόπης,
  • φωτογραφικό υλικό από το Διαδίκτυο, από το οποίο εμπνεύστηκαν για τις κατασκευές τους,
  • οι παρουσιάσεις που έφτιαξαν τα παιδιά με χρήση λογισμικού παρουσίασης στο εργαστήριο Πληροφορικής, με την υποστήριξη της πληροφορικού του σχολείου κας Στρίβα Ελευθερίας,
  • τα παιχνίδια διαφόρων λαών που έπαιξαν στην αυλή του σχολείου με την καθοδήγηση του γυμναστή του σχολείου κ. Αμαξόπουλου Φώτη,

Στη συνέχεια τα παιδιά δραματοποίησαν πάνω στη σκηνή μύθους για τους σεισμούς από διάφορες χώρες του κόσμου.

Η παρουσίαση έκλεισε με ένα ακόμη τραγούδι, «We are the world», με τη συνοδεία της μουσικού.

Οι δημιουργίες των παιδιών εκτέθηκαν στην αυλή του σχολείου:

 Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

COMENIUS 2013-14

Το σχολείο μας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο ?Travelling around the world through tales? (Ταξιδεύοντας στον κόσμο μέσα από ιστορίες) για δεύτερη και τελευταία σχολική χρονιά.

Την Τετάρτη 11-06-2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-παρουσίαση από την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Λούβαρη Μαρία, καθ. Αγγλικής, παρουσία γονέων. Η παρουσίαση αφορούσε τις σχολικές δραστηριότητες των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2013-2014. Τα θέματα εργασίας ήταν «Διατροφή», «Περιβάλλον», «Επιστημονική Φαντασία».

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε η μικρή γιορτή μας με θεατρικά δρώμενα και τραγούδια όπου συμμετείχαν οι εξής τάξεις:

  • Β1: ?Brown Bear, Brown Bear, what do you see?? (υπεύθυνη κ. Μαφιλίδου Εύη, καθ. Αγγλικής)
  • Γ2: «Τα σκουπίδια» (υπεύθυνη κ. Σαδίκη Ελισάβετ)
  • Γ1, Γ2, Γ3: ?Can we all save our planet?? (υπεύθυνη κ. Μαφιλίδου Εύη, καθ. Αγγλικής)
  • ΣΤ1, ΣΤ2:?The Sweetest Loaf of Bread? (υπεύθυνηκ. ΛούβαρηΜαρία). Το θεατρικό πλαισίωσε μουσικά η μουσικός του σχολείου μας κ. Αναστασία Ρουβολή.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ? Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Αγγλία. Τα τραγούδια, τα οποία διδάχτηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, ερμήνευσαν οι μαθητές της ΣΤ? τάξης παίζοντας στα μεταλλόφωνά τους με τη συνοδεία της μουσικού.

 

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΣΤ? τάξη

«Παραμύθι χωρίς όνομα»

Οι μαθητές της ΣΤ? Τάξης παρουσίασαν το θεατρικό «Παραμύθι χωρίς όνομα», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα.

Με τη βοήθεια των δασκάλων τους, κας Σολομωνίδου Αθανασίας και κου Αγαπίου Σωτήρη, τα παιδιά έφεραν σε πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα, καταφέρνοντας να περάσουν τα πάντοτε επίκαιρα μηνύματα αυτού του έργου.

Τέλος, αποχαιρέτησαν με συγκίνηση τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους με τραγούδια, με τη συνοδεία της μουσικού του σχολείου, κας Ρουβολή Αναστασίας.